Het publiekelijk bezit dat ‘zwangere vrouw’ heet

Soms doen mensen rare dingen. Sommige mensen doen dit onder invloed van stress of hormonen, maar tot mijn grote verbazing gebeurt dit ook wanneer mensen een zwangere vrouw zien!

Nooit heb ik er echt bij stil gestaan dat niet alleen je eigen leven en lichaam verandert wanneer je zwanger bent, maar ook de wereld om je heen. Hiermee bedoel ik niet zozeer je familie of de indeling van je woning, ik doel meer op je aura. Hetgeen dat je blijkbaar opeens uitstraalt. Onbewust denk ik, want ik vroeg tijdens mijn zwangerschap helemaal niet publiekelijk om de mening van een wildvreemde, zijn/haar adviezen of ongewenste aanrakingen.

Publiekelijk bezit

Tijdens mijn zwangerschap kwam ik er achter dat ik schijnbaar opeens publiekelijk bezit was. Dat men van alles van mij wilde weten, van alles van mij vond én, als klap op de vuurpijl, dat ik ongevraagd aangeraakt mocht worden. Dat is heel normaal als je een zwangere vrouw ziet, bleek wanneer ik in een kledingwinkel rond stond te kijken en een medewerker opeens ‘Ahhhh’ zei, mijn buik met beide handen aaide alsof het de hond van de buren was, om vervolgens verder te gaan met haar werk.

Wat ook heel normaal bleek, is om je ongezouten mening te geven over de leeftijd waarop ik moeder zou worden. Alsof het nog niet pijnlijk genoeg was om dat medische traject te doorlopen. En alsof een onbekende überhaupt iets te zeggen of te vinden heeft van mijn leven.

Eerlijk gezegd zijn de bovenstaande voorbeelden nog maar het puntje van de ijsberg. Ik had nooit gedacht dat er zo met mij en mijn zwangere buik zou worden omgegaan, zonder dat ik hier inspraak in had. Nu denk ik ‘Had er dan wat van gezegd!’, maar op dat moment overvielen situaties mij zo erg, dat ik met stomheid was geslagen.

Hopelijk krijg ik ooit de kans, dit tijdens een volgende zwangerschap anders aan te pakken...

Een gedachte over “Het publiekelijk bezit dat ‘zwangere vrouw’ heet

  1. Goh Rietje, ik denk dat je een hoog knuffelgehalte hebt. Ik heb dat niet mee gemaakt. Begrijpelijk dat je daar op dat moment perplex van stond. Je zegt de volgende zwangerschap tegen dat soort vrijpostigheden “zeg doe es niet”.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s