De peuter en Corona

Al langer dan een jaar heeft Corona ons in zijn greep. Ik herinner me nog goed dat we vorig jaar maart te horen kregen dat het misschien wel tot de zomer zou gaan duren. Velen reageerden vol verbazing en ongeloof: ‘Dat zal toch wel meevallen?’. En nu? Een zomer, herfst en winter verder. Zitten we er nog steeds mee. En de peuter? Die weet inmiddels niet beter…

Al een derde van haar leven, leven we in deze bizarre situatie. Iets waar ik me regelmatig zorgen over maak. Mijn dochter van drie weet namelijk niet beter dan dat je ziek kan worden door te dichtbij mensen te komen. Hoe leg je een kind van net twee anders uit dat ze bijvoorbeeld niet meer naar school mag? ‘De juffies willen niet ziek worden.’ leek ons begrijpelijke taal voor haar leeftijd. Een jaar later vraagt mijn dochter zich af waarom zij niet ziek wordt van de juffies. Mama mag dus gewoon de school weer binnen komen, je wordt tenslotte niet ziek op school. En leg dat maar eens uit…

Ook heeft zij geen idee hoe een fatsoenlijk opgevoed mens zich voorstelt tijdens een eerste ontmoeting. Een hand geven, dat heb ik haar nooit kunnen leren. Zij weet precies dat je vooral heel veel afstand moet houden van mensen die je niet kent, bijvoorbeeld in de supermarkt. Daar zoekt zij bij de ingang naar het apparaat om ‘haar handen te wassen’. Als deze niet in het gezichtsveld van de peuter staat, ontstaat er lichtelijke paniek: ‘Ik moet nog handenwassen, mama!’. En de smetvreesgeneratie is geboren. Ook het mondkapje is voor haar de normaalste zaak van de wereld, terwijl we tot een jaar geleden alleen lachten om toeristen die ermee rond fietsten.

Dit waren dan nog maar een paar simpele, dagelijkse voorbeelden. Ik vind het lastig, steeds lastiger om mijn peuter eerlijk, maar op haar niveau uit te leggen wat er nou precies gaande is.

Hoe hebben jullie de kinderen uitgelegd wat er speelt in deze vreemde, enge wereld? Deze mama kan wel wat tips gebruiken…

Mama-Ri schrijft (meestal met een grote knipoog) over het ouderschap in de breedste zin van het woord en is te volgen op Facebook: Mama-Ri, Instagram: @mama.ri89 en op www.Mama-Ri.blog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s